Op de benedenverdieping van het statige ‘Hôtel des douaniers’ vind je dit appartementje, midden in het centrum van Port-Vendres. Dat ligt aan de Côte Vermeille, en aan de voet van de Pyreneeën.

Je hebt uitzicht op de vissershaven, en de Middellandse Zee is op een steenworp afstand.

Aan de overkant van de straat zie je de dôme (koepel) met een mooie tuin, prachtig erfgoed waar het hele jaar kunstexposities, concerten en voorstellingen worden gehouden. Ook staat de gedenknaald, de obelisk die 's avonds mooi roze en paars wordt uitgelicht, bijna voor de deur. Op zaterdag is hier de markt, en in de zomer ook op de dinsdag.

De kade waar je elke dag vanaf 6 uur, afhankelijk van de vangst, verse vis kunt kopen is 1 minuut lopen. Het wemelt er van de gezellige terrassen en restaurantjes.

Als je het appartement verlaat, rechtsom gaat, het pleintje oversteekt en de trap oploopt, word je verrast door een adembenemend mooi vergezicht over de zee. Idyllische baaien met woeste rotspartijen dagen uit tot wandelen, peddelen, duiken en snorkelen of gewoon even helemaal lekker niets anders doen dan genieten!

In het appartement is een kleine gezellige woonkamer met een bank die ook als bedbank kan dienen. Er is een televisie en een hele collectie klassieke en populaire cd's voor de sfeer.

Honden zijn als altijd bij ons van harte welkom dus zijn er plaids aanwezig om de splinternieuwe bank te beschermen tegen hondennagels en -haren. Zo kunnen gasten die met hond bij ons komen logeren lekker met hun viervoeter op de bank zitten zonder zich bezwaard te voelen!

 

Lees meer

Lees minder


Faciliteiten

  • Nederlands contactpersoon
  • Honden welkom

Beschikbare kamers


Omgeving

Afstand tot Utrecht 1351 km

Het ligt ook nog ‘ns op loopafstand van het prachtige Collioure, dat wel de parel van Zuid-Frankrijk wordt genoemd.

STRANDEN
Port-Vendres kent prachtige Criques (kreken) en een zandstrand. Loop bij het verlaten van het terras naar rechts en weer naar rechts. Op het einde van het pleintje naar rechts en dan heb je een lange trap omhoog naar links. Deze neem je en bij bovenkomst heb je onmiddellijk een prachtig uitzicht over de zee. Als je recht voor je het pad oploopt (er staan twee rode dingen) en het eerste pad links neemt (is niet meer dan een door voeten platgeslagen pad) kom je in het wandelgebied dat op het kaartje zo’n beetje achter de kerk ligt. Je komt als eerste uit bij de Anse (inham) de la Mauresque. Hier ligt een schattig strandje.

Je kunt er ook voor kiezen om na de trap naar links te gaan en na het eerste huis naar rechts. Dan loop je naar de punt van de inham waar de restanten van een oud fort liggen. Ook een prachtig wandelgebied. Je kunt helemaal om de kaap heen!

Loop bij het verlaten van het terras naar rechts en ga de trap onmiddellijk op bij de poepzakjes automaat. Vervolg de weg naar rechts en ga op de splitsing naar rechts. Loop door tot de Lidle en ga daar naar rechts. Je heb al een prachtig uitzicht over de zee. Op het einde begint een wandelpad (deze gaat om de kaap terug naar het zojuist genoemde fort). Maar hier kun je ook naar beneden lopen naar een leuk strandje. Crique de l’Oli.

Loop of ga met de auto langs de hele haven. Vanaf nr. 14 op de kaart heb je tot aan de vuurtoren verschillende leuke strandjes.

Strand Port-Vendres. Het zandstrand van Port-Vendres bevindt zich op precies 9 minuten met de auto. Je rijdt langs de haven en neemt de D914 richting Banyuls/Cerbere. Er staat een bordje aan de linkerkant van de weg Plage Port-Vendres. Leuk restaurantje/snacktentje aanwezig. Hiervandaan kun je wederom schitterende wandelingen maken beide kanten op.

Wil je een gigantisch zandstrand? Ga dan naar Argeles sur Mer daar bevinden zich uitgestrekte zandstranden!

GESCHIEDENIS
De geschiedenis van Port-Vendres is oud. Gesticht door de oude Feniciërs (een oud volk dat stamt uit Libanon) rond de 6de eeuw voor Christus. Het stadje heeft de enige haven met diepe wateren in het departement “Le Roussillon” en heeft een sleutelrol voor de handelsschepen tussen Gallia en Spanje.

De oorsprong van de naam, in het Latijns “Port-Veneris” komt van een tempel die is opgedragen aan Venus waarvan de legende vertelt dans zijn lichaam nog altijd ligt begraven in de wateren van de haven. Anderszins hebben de de verschillende onderwater archeologische onderzoeken een schat aan exceptionele munten opgeleverd waarvan 800 muntstukken uit de 3de eeuw na Christus komen.

Het is pas in de 17de eeuw dat Port-Vendres zich echt ontwikkelt. Met de “Vrede van de Pyreneeën” een verdrag tussen Frankrijk en Spanje in 1659 kwam er een einde aan de Frans-Spaanse conflicten die voortvloeiden uit de dertigjarige oorlog. In ruil voor vrede zag de Spaanse koning Filips de vierde af van zijn rechten op de landen en steden aangesloten bij de Unie van Altrecht. Spanje deed afstand van Roussillon en een deel van Navarra.

Sébastien Le Prestre de Vauban ofwel Seigneur de Vauban was een bekend bouwmeester in Frankrijk. Hij leefde tussen 1633 en 1707. Vauban ontdekt Port-Vendres in 1672 en ontwerpt voor de stad een aantal architectonische bouwwerken van betekenis. Vauban ziet de strategische positie van de stad en droomt er een “versterkte” havenstad van te maken.Vervolgens wordt Port-Vendres uitgeroepen tot “Oorlogshaven” door Louis de 14de. In de 19de eeuw wordt door het handelsverkeer met de Noordelijke Afrikaanse landen de commercie in de haven vergroot. Er wordt een groot nieuw dok gebouwd, een enorme pier en een fort (Fort Béar). De stad scheidt zich af van Collioure en wordt een onafhankelijke stad in 1823.

Vanaf dat moment stopt de ontwikkeling van de haven niet tot aan het begin van de tweede wereldoorlog. De haven, in handen van de bezettende macht wordt voor hun vertrek 19 augustus 1944 nog opgeblazen. Na de wederopbouw bloeit de havenstad op, mede dankzij hun nauwe maritieme betrekkingen met Noord Afrika. Echter de onafhankelijkheid van Algerije (Verdrag van Evian 1962) zorgde voor een serieuze rem op de commerciële betrekkingen. De visserij, het pleziervaren, het toerisme en de internationale commercie krijgen geleidelijk voorrang op de uitwisselingen met Algiers. Vandaag de dag is Port-Vendres de tweede fruithaven van de Middellandse zee en dat versterkt de haven indentiteit die altijd al de bron van haar trots en reputatie is geweest.

DE VISSERIJ
De rotsachtige bodems van de kust “Côte Vermeille” zijn een uitstekende leefomgeving voor vele vissen die daardoor uitzonderlijk van kwaliteit zijn. De vloot bestaat uit Trawlerboten, Lamparos (een methode waarbij een lichtschijnsel de vissen naar het oppervlak aantrekt) en andere kleine vaartuigen. Als je een vroege vogel bent en ’s morgens om 07h30 naar de kreek ‘Anse de la mauresque” loopt, zie je aan de lopende band de vissersboten terugvaren naar de haven. Elke dag wordt de verse vis aangeboden in kleine hutjes aan de kade. Heerlijk !

DE JACHTHAVEN
De jachthaven van Port-Vendres kan 254 boten herbergen. Vanuit de haven vertrekken verschillende boottripjes. Zo heb je www.roussillon-croisieres.com die verschillende tochtjes aanbiedt waarbij je de verschillende baaien en grotten bezichtigt en kennis maakt met de voor dit gebied zo bekende zilverkleurige mooie visjes. Ook kun je kiezen voor een uitstapje waarbij je zelf gaat vissen of een boottochtje in de avonduren waarbij je lekker tapas gaat eten, een aperitiefje drinkt en geniet van de ondergaande zon. Ook zeer de moeite waard is een uitstapje met een zeilboot waarbij je op ontdekkingstocht gaat naar de walvissen en de dolfijnen !

WATER-ACTIVITEITEN
Naast vissen en boottrapjes kun je ook kiezen voor meer actief waterplezier. Zo kun je kanoën, duiken, scuba duiken of paddle beoefenen. Enkele interessante websites:

www.blue-bear.org (kanoën)
www.paddlingparadise.fr (paddle)
www.scuba.passion.free.fe (scuba)
www.plongee66.com (duiken)

SITE CLASSÉ DE L'ANSE DE PAULILLES
Een beschermd erfgoed dat zich bevindt tussen Cap Béar en Cap Oullestrelle met een schitterend landschap dat je de adem beneemt. Op het terrein staan de restanten van een oude dynamietfabriek die in 1870 door een zekere Alfred Nobel en Paul Barbe werd gebouwd en bij de gemeente Port-Vendres behoort. De plek van de fabriek is niet toevallig. Als gevolg van de nederlaag van de oorlog in 1870 wilde Léon Gambetta, toen de minister van binnenlandse zaken, deze fabriek zo ver mogelijk van de Duitse grens bouwen. Beschermd door de voet van de Pyreneeën en de Middellandse zee, was de baai van Paulilles ideaal!.

Gedurende bijna 115 jaar bood de dynamietfabriek werk aan zo’n 400 arbeiders voor wie op het terrein behuizing werd gebouwd en winkeltjes en zelfs een school. De arbeiders hadden vanaf 1875 zelfs een aanvullende zeer hoge verzekering die wel 4 x zo hoog was als die van de vissers of wijnboeren uit de streek. Dit was echter niet voor niets. De voordelen wogen niet op tegen de nadelen van het werk dat extreem gevaarlijk was. Als we de statistieken mogen geloven hebben zich er 30 ernstige ongelukken en minstens 50 dodelijke ongelukken voorgedaan. ook zorgde het werken met giftige producten voor ziektes. Uiteindelijk sloot de fabriek haar deuren in 1984.

Vanaf 2004 is het hele terrein en de gebouwen onder de hoede van de “Conservatoire du littoral” een Nationaal administratief orgaan dat zich bezig houdt met de bescherming van de natuur en maritiem erfgoed. 7 van de 32 gebouwen van de voormalige fabriek zijn nu geopend voor het publiek en het toerisme. Een schitterende plek om te genieten van het strand en de prachtige natuur. Er is een “Maison du site” (0033 (0) 468952340, een museum over de Dynamietfabriek en over hoe haar vroegere werknemers leefden en werkten. Ook zijn er diverse workshops.

- Rondleiding geschiedenis: van mei tot oktober om 10h30 en om 15h00. Het duurt een

Lees meer

Lees minder