Wijncursus kasteel Frankrijk gîtes

D
De Kunst van het wijn maken

Wat kunnen we genieten van een glas wijn. Een complexe drank, waar een hele wereld achter zit. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het maken van deze godendrank?

Mee met de wijnmaker

Wat een geluk: het charmante Chateau Beaucharmoy in Frankrijk laat je gedurende een paar dagen graag kennismaken met de kunst van het wijnmaken. Je krijgt een kijkje in de keuken van een wijnmakerij, over zaken waar je niet veel over hoort. Hoe worden wijnen gemaakt, waarom bepaalde streken, welke druivenrassen, hoe gaat de vinificatie in zijn werk, wanneer mag een wijn uit de tonnen en in de flessen, wie bepaalt dat en op basis waarvan?

Je loopt twee dagen mee in een wijnmakerij op zo’n 10 km afstand van Chateau Beaucharmoy.

Chateau Beaucharmoy

Je verblijft drie nachten in het charmante Chateau Beaucharmoy in Frankrijk, en je geniet van smaakvolle maaltijden!

Beaucharmoy ligt op zo’n 650 km van Utrecht, een pittoresk dorpje in Natura 2000 gebied, in een groene vallei aan de rand van het plateau van Langres. Hier staat Château Beaucharmoy, een laat middeleeuws gebouw dat tot in de revolutie bewoond werd door de Franse adel. De locatie van het kasteel is overweldigend mooi, als laatste gebouw van het dorp met rondom alle ruimte. Vanaf de toegangspoort wandel je zo de velden en de bossen in. Als je in de schemering gaat wandelen kom je bijna altijd wel een ree of een vos tegen.

Het programma

Het programma van het wijnarrangement ziet er als volgt uit:

Dag 1

  • aankomst vanaf 17.00 uur. U wordt ontvangen met een drankje
  • diner om ca. 19.30 uur

Dag 2

  • Ontbijt
  • na het ontbijt vertrek richting de wijngaarden. Daar wordt uitleg gegeven over de manier van planten/opbinden, de druivenrassen, plaatselijke (wijn)geschiedenis, het verschil tussen klassiek wijnbouw en de biologische wijnbouw, etc.
  • In de kelders van de wijnmakerij proeft u rechtstreeks uit één van de tonnen en het reservoir (cuve). U proeft een wijn die in ontwikkeling is. Dit is bijzonder omdat dit normaal gesproken is voorbehouden aan de beroepsgroep zelf.
  • Lunch
  • Na de lunch volgt de inwijding in de oenologie. U leert op ludieke wijze proeven volgens ‘le methodology de la dégustation des vins’: Waar zit het zoet, het zuur, het bitter, waar zit het verschil in geur en smaak, waar verdwijnt de smaak…. Dit gebeurt op basis van 1 x witte wijn en 1 x rode wijn
  • Daarna wordt er wijn gedronken
  • U bent naar verwachting rond 17- 17.30 uur terug in Chateau Beaucharmoy
  • Diner

Dag 3

  • Ontbijt
  • We vertrekken om ca. 10 uur naar de wijnmakerij waar u ‘Tarte au Langres’ maakt. Dit is een streekgerecht met streekkaas waar de plaatselijke wijn (Auxerrois) zeer goed bij smaakt.
  • Terwijl de taart in de oven staat daalt u af naar de kelders waar de dégustation van de wijnen plaatsvindt
  • Lunch (met de tarte au Langres)
  • Na de lunch vertrekt u naar de wijngaarden. U wordt ingewijd in het werk dat het hele jaar door buiten gedaan moet worden. U moet dan denken aan het opbinden, snoeien, knoppen verwijderen, etc. Na ongeveer anderhalf uur gaat u terug naar de wijnmakerij voor een afscheidsglaasje waarna u aan het einde van de middag terugkeert in Chateau Beaucharmoy
  • Diner

Dag 4

  • Ontbijt waarna vertrek

Minimaal 4 personen

Het wijnarrangement kan op aanvraag gereserveerd worden bij een deelname van minimaal 4 personen. U overnacht in Chateau Beaucharmoy, waar ook het ontbijt en diner worden geserveerd. U luncht bij de wijnmakerij.

Wat kost het?

Alle overnachtingen en alle maaltijden (3 x diner, 3 x ontbijt en 2 x lunch) zijn bij de prijs inbegrepen.

De prijs varieert, afhankelijk van de kamer, per persoon op basis van een bezetting van 2 personen per kamer tussen de € 425 en de € 495.

Een verlenging van het verblijf is mogelijk.

Meer weten?

Klik hier en stuur bij de eigenaargegevens Adriaan en Jeanne een bericht