O
Ontdek de Périgord Vert

Frankrijk zoals het was

Nog geen vakantie gehad? Maar wel aan rust toe? Ga eens naar de Périgord Vert, het noordelijk deel van de Franse Dordogne.
U komt er in een groene oase terecht en in le temps perdu: in een Frankrijk zoals het vroeger was.

Vanaf Parijs is het een uur of zes rijden naar Maziéras met onze gastenkamers en vakantiehuizen.
Jawel een hele rit, maar ook een mooie en doorgaans rustige rit als u voor de provinciale wegen kiest. U komt dan in het noordelijke deel van de Dordogne, de Périgord Vert (de groene Périgord).

Wat hier niet is: overvolle parkeerplaatsen, gecombineerd met talloze Nederlandse vakantiegangers.

Wat er wel is: heuvels en meertjes, riviertjes, eindeloze bossen, dorpjes die het tegenwoordig zo vaak misbruikte woord authentiek wél verdienen, over kastelen en musea en niet te vergeten, overal de drie belangrijkste eigenschappen van deze streek; rust, rust en rust.

De Fransen noemen deze regio la France profonde: het ware Frankrijk. Het Frankrijk zoals het was, of toch in ieder geval zoals ze graag denken dat het was.
Jawel alle clichés kloppen hier; de wijn ‘s ochtends al op al op tafel, gemoedelijke boeren (met alpinopet!) die net vers stokbrood hebben gehaald, ‘s avonds jeu de boules op het pleintje op het pleintje voor de kerk…
Hier is het helemaal echt, want het is nooit weggeweest.

 

Oase van rust in de Périgord Vert

Een deel van Périgord Vert ligt in het regionale natuurpark Périgord Limousin, een geweldige groene oase, overal gelardeerd met rivieren en beekjes en valleien en overal wilde flora en fauna.

Zeer geschikt voor lange wandelingen en fietstochten, maar ook erg in trek bij mountainbikers, en kanoërs en als u het zich makkelijk wilt maken: via lieflijke wegen en weggetjes ook zeer goed begaanbaar per auto.

Heel indrukwekkend in de Périgord Vert is het landschap langs de rivieren de Dronne en de Auvézère.

En zeker ook een bezoek waard: Brantôme, een van de mooiste steden in de regio met een geschiedenis die teruggaat tot in de prehistorie.
Het stadje is een eiland, ingeklemd tussen twee takken van de Dronne, vandaar de bijnaam: het Venetië van de Périgord.
Brantôme wordt beschermd door een imposante klif, waaraan een beroemd klooster ligt, daterend uit de achtste eeuw en een van de indrukwekkendste gebouwen in de regio.
Maar het zeer oude Brantôme is zelf ook erg indrukwekkend; vanaf de brug het je werkelijk een schitterend uitzicht op stadje, klooster en klif.
Bezoek de stad bij voorkeur op een vrijdag; dan is er in de ochtend een grote beroemde markt met tal van streekproducten.

Andere bezienswaardige steden zijn Periqueux, Angoulême en Limoges. Perigueux is een chique provinciestad, met winkeltjes en prachtige oude verscholen terrasjes gericht op de welvarende bewoners van de regio.

Angoulême is een stad met een lange bewogen geschiedenis. Visigoten, Noormannen, Engelsen, Karel V – ze hebben er allemaal geheerst en hun erfenis achtergelaten. Dankzij deze heftige geschiedenis is een prachtige stad ontstaan met interessante gebouwen, pleinen en straatjes.

 

Porseleinen hoofdstad – Limoges

En last but not least: Limoges, zogezegd ’s werelds hoofdstad van het porseleinen aardewerk.

De stad biedt zeer veel mooie bezienswaardigheden; oude wijken, smalle straatjes, kleine pleinen en de Romeinse bruggen St. Etienne en st. Martial, onderdeel van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
Ook het station verdient een bezoek met zijn zestig meter hoge klokkentoren en de art Deco glas-in loodramen, gemaakt door Francis Chigot, Limoges meester glasmaker.

In 1768 werd vastgesteld dat de klei in de omgeving van Limoges van uitzonderlijk goede kwaliteit was. En al snel werd de stad wereldberoemd met zijn witte, doorzichtige aardewerk.
Een mooi overzicht van deze fraaie industrietak is te vinden in het Nationale Porseleinmuseum en natuurlijk is dit legendarische aardewerk in tal van winkels en winkeltjes te koop.

Oradour-sur-Glane

Tot slot, erg aanbevolen: Oradour-Sur-Glane, een adembenemend monument van de gruwelijkheden die tijdens de Tweede Wereld-oorlog met gepleegd. Door door een SS-eenheid verwoest en onder de bewoners werd een waar bloedbad aangericht.
Vlak na de oorlog werd besloten dat het verwoeste dorp moest blijven zoals de Duitsers het hadden achtergelaten, als een monument, om nooit te vergeten wat hier had plaatsgevonden en zo is het nog steeds.
Het herdenkingscentrum van Oradour heeft meer dan driehonderd documenten, archieven, foto ’ s en een permanente expositie. Een ervaring om stil van te worden.