M
Markten

De markt neemt een speciale plaats in in het dagelijks leven. Het is niet alleen de plaats waar handel wordt gedreven, maar tevens een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Vaak doen de vrouwen hun inkopen terwijl hun echtgenoten in kleine groepjes de toestand in de wereld bespreken. Bij een gehaast rondje boodschappen lijkt het alsof ze elke doorgang blokkeren, maar als je het zuidelijke tempo aanhoudt kun je er gemakkelijk langs. Als je wekelijks op de markt komt, ontstaan er ook “marktkennissen”. Je gaat mensen groeten, je maakt een praatje en je wisselt ideeën uit over wat wel en wat niet te kopen en hoe te bereiden.

Veel verkopers op de markt zijn tevens de producent. Zo vind je een verkoper die het hele jaar eitjes, honing en jam verkoopt en afhankelijk van het seizoen tomaten, courgettes, verse knoflook, sjalotjes en pompoenen.

Ena’s vaste markt is die in Montesquieu Volvestre. Onder de markthal uit de 13e eeuw bieden de verkopers hun waar aan. De fruitverkopers uit Carla Bayle hebben altijd prima spullen, de groente komt uit Montbrun en de kaasboer heeft een uitgelezen assortiment heerlijke kazen. Trouw wordt beloond bij de verkopers, want regelmatig zit er bij thuiskomst iets extra’s in de tas.
De molen waar je allerlei soorten meel kunt krijgen zoals boekweit, kastanje of kikkererwten is nog een reden om naar Montesquieu te gaan. En niet te vergeten de biologische kruidenier “le coeur BIO”, prima biologische producten zoals rijst, suiker, muesli en olijfolie, veelal los te koop.

In Montbrun Bocage is op zondag een markt met uitsluitend biologische producten. Ook deze handel speelt zich af onder en rond een fraaie markthal, er zijn veel verkopers van hapjes en drankjes en de sfeer is er zeer ontspannen, zeker een bezoek waard.

De echte grote markt, voor een belangrijk deel ook biologisch, is op zaterdag in Saint Girons. Veel kleine producenten die hun kaasjes, groente, honing, worsten, kruiden te koop aanbieden maar ook mooie wollen truien, heerlijk warme sokken en katoenen kleding.
De markt wordt gehouden onder de platanen, langs de oevers van het riviertje de Salat. Rondom de markt zijn een aantal terrassen die tegen het middaguur volstromen met kopers en verkopers om het middagmaal te nuttigen. Een bezoek aan de markt in Saint Girons is nooit alleen maar nuttig, het is altijd een plezierig uitstapje.

Overigens is er elke dag van de week wel ergens in de buurt een markt, waarvan de meeste leuk zijn om heen te gaan.