Charolais-Brionnais

C
Charolais-Brionnais: een heerlijke streek

De Charolais-Brionnais is een prachtige streek in de Bourgogne. Er is van alles te beleven. Hier kom je voor het ontdekken van de Romaanse historie, het cultureel erfgoed, de Bourgondische gastronomie en de prachtige natuur met zijn rivier de Loire.

Je reist er door een streek waar de kuddes witte Charolais-koeien met hun kalfjes grazen tussen de glooiende heuvels, omringd door oude hagen en beekjes die uitkomen bij vestingsdorpen en boerderijen.

Trotse boeren

De Charolais-Brionnais is een uniek agrarisch gebied met een coulisselandschap van een bijzondere schoonheid. Een streek waar boeren sinds generaties hun land bewerken, met passie en respect voor traditie. Trots zijn ze op hun bekroonde vlees- en kaasproducten.

Gîte Rural, een héérlijk adres als je ‘ns van deze streek wil genieten, ligt heel landelijk tussen de stadjes Paray-le-Monial en Digoin. Je fietst er zo langs Canal du Centre naar de verschillende weekmarkten, waar de producenten hun specialiteiten aanbieden.

Fietsen en wandelen met de app

Deze streek is erg populair bij fietsers en wandelaars. De Voie Verte 71 is een superhandige app die je langs al het moois in dit gebied leidt, over vlakke en vaak autovrije fietspaden door natuurgebieden, langs rivieren en kanalen, over oude spoorwegbanen en jaagpaden.

Er is ook nog een Voie Bleue, een fietsroute langs het water die langs cultureel en historisch erfgoed voert, en met activiteiten op het water.

Charolais-Brionnais fietsen

Cluny: markt en abdij

Logeer je bij Gîte Rural in Digoin, dan slingert een prachtige rit vanuit hier binnendoor naar Cluny waar op zaterdag een bijzonder uitgebreide weekmarkt is met fantastische streekproducten.

Met op de achtergrond de te bezoeken abdij van Cluny en de te beklimmen ‘Tour des Fromages’ zitten de gezellige terrassen vol met gasten die genieten van het ‘marktmenu’ inclusief een glas wijn uit de streek.

Heerlijk tafelen

Als je doorrijdt naar het hart van de wijnstreek, kan je ongekend genieten bij restaurant Ema in Avenas. Deze plek biedt een fantastisch panorama over de wijngaarden van de Beaujolais. De vegetarische keuken is er heerlijk, en een bijpassend wijntje gaat ook wel lukken. Er staan vijfhonderd wijnen uit alle windstreken op de kaart …

Een andere mooie plek is restaurant la Terrasse in Chiroubles. Het doet zijn naam absoluut eer aan. Er loopt vanaf het restaurant een goed begaanbare route bovenlangs de wijndorpen met zicht over de wijngaarden. Het pad is voorzien van oriëntatietafels met uitleg over de vergezichten en bij helder weer zijn de Alpen goed zichtbaar.

Charolais-Brionnais gastronomie

Rijke historie

Charolais-Brionnais ligt in het departement Saône-et-Loire, het centrum van de Romaanse kunst in Frankrijk, met meer dan honderd kerken en kapellen. De rijke historie van het cultureel erfgoed kent sporen uit de prehistorie, van de Kelten, Galliërs, Romeinen, de middeleeuwen, de hertogen van Bourgondië en de Franse koningen. De aanvraag voor plaatsing op de werelderfgoedlijst van Unesco is dan ook niet verrassend …

Charolais-Brionnais

Kastelen

Er zijn ook veel prachtige kastelen te bewonderen. Zo vind je in de buurt van Gîte Rural bijvoorbeeld het historische Chateau de Drée, gebouwd in de 17de eeuw. Of het Chateau de Cormatin, met zijn pracht en praal ook wel de parel uit de Renaissance genoemd. Ook bijzonder is het Chateau Berzé-le-Chatel, een imposant fort, gebouwd op een strategische rots tegenover de Rots van Solutré met uitzicht over de vallei van de Mâconnais.

Kunst en industrie

Van een heel andere orde zijn de oude kalkovens in Charolles. De indrukwekkende, 24 meter hoge schoorstenen van baksteen herinneren aan het zware werk van de kalkbranders en aan het industriële verleden van deze plek.

In het museum van Kunst en Industrie Paul Charnoz in Paray-le-Monial staat het monumentale Franse keramiek van Paul Charnoz centraal. Je ziet er onder meer de fresco met de gouden medaille (wereldtentoonstelling 1889) en een roostervenster (wereldtentoonstelling 1900).

De verschillende tijdperken van de keramische productie worden met passie door een voormalig medewerker van deze fabriek uitgelegd.

Evenementen

Er zijn veel zomerse activiteiten in deze streek. De buitenconcerten, de brocantes, de veemarkt, het slakkenfeest in Digoin, de ‘nuit blanche’, de avond van de pot au feu, weekmarkten met muziek, de ambachtelijke markten met heerlijk gerechtjes. Een feestje om mee te maken!

Uitvalsbasis

Zin om deze streek ‘ns te verkennen? Dan is Gîte Rural een zalige stek! Kaat en Emiel zullen je warm ontvangen, en hebben een heleboel tips, verrukkelijke eetadressen en bezienswaardigheden die ze graag met je delen!

Charolais-Brionnais