D
De Puy de Dôme, vulkaan in de Auvergne

Vulkanen in de Auvergne

De Puy de Dôme is een vulkaan van het Pelée-type. Dit type vulkaan staat bekend vanwege haar hevige uitbarstingen waarbij gloedwolken met temperaturen van 850 graden Celsius gemeten worden.
Andere vulkaantypen bij de Puy de Dôme hebben lavastromen van vele kilometers lang gevormd!
Gelukkig zijn de laatste vulkaanuitbarstingen in dit gebied meer dan 4000 jaar geleden gebeurd en zijn geen van de vulkanen in Frankrijk meer actief.

De meeste vulkanen in de Auvergne bevinden zich in het departement Puy de Dome (met ruim 60 kraters), maar verder in het zuiden van de Allier zijn de eerste vulkanen al te bewonderen.
De Puy de Dome vulkaan steekt er met een hoogte van 1465 meter wel met kop en schouders bovenuit.

De Puy de Dôme beklimmen en het uitzicht vanaf de vulkaan

Zodra je met de auto aankomt bij de parkeerplaats begint de tocht naar boven. Het begin is redelijk eenvoudig, maar al snel beginnen de steile weggetjes te komen.
Onderweg zijn er een aantal bankjes te vinden om even bij te komen, want de tocht naar boven kan redelijk zwaar zijn. Hier hebben we dan ook gretig gebruik van gemaakt. 😉

Het bereiken van de top is echter (al) na een uur bereikt. Vanuit hier is het een prachtig uitzicht over de uitgedoofde vulkanen en de stad Clermont-Ferrand. Naar de oostelijke richting is de Mont Blanc (met een afstand van ruim 300 km) te zien!

Op de top is ook een televisie uitzendmast en een weerstation te vinden.
De televisie uitzendmast voorziet een groot gedeelte van de huishoudens in de Puy de Dôme en omstreken van hun televisieontvangst.
Naast de televisie mast is aan de zuidkant van de top sinds het jaar 1875 een weerstation geplaatst. Vanaf hier worden meteorologische waarnemingen verricht en de luchtkwaliteit gemeten.

Dichtbij de hoofdstad van Clermont-Ferrand

De Puy de Dôme ligt op slechts 15 kilometer afstand van de grote stad Clermont-Ferrand.

Deze stad is de hoofdstad van de regio Auvergne en jaarlijks komen hier vele toeristen naar toe om te genieten van al het moois wat deze stad te bieden heeft.
Er zijn vele prachtige kathedralen te vinden zoals de Notre-Dame-de-l’Assomption, vele Middeleeuwse huizen en er is een basiliek te vinden (Notre-Dame-du-Port) die al sinds 1998 aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO is toegevoegd.

Gelukkig zijn er leuke chambres d’hôtes en gîtes in de buurt van de Puy de Dôme!

 

 

Puy de Dôme

Bekijk Gites