Gîtes Alpes-de-Haute-Provence

Ontdek de fijnste gîtes en de mooiste plekken in de Alpes-de-Haute-Provence

Ontdek prachtige natuurparken, bloeiende lavendelvelden en pittoreske dorpjes vanuit fijne gîtes in de Alpes-de-Haute-Provence. Qua natuurschoon heeft dit departement veel te bieden. Je vindt er zowel het ruige van de Alpen als de typisch Provençaalse lavendel, markten en dorpjes, en dat maakt het tot een hele aantrekkelijke vakantiebestemming.

Op Gîtes Wijzer vind je:

- fijne gîtes in de Alpes-de-Haute-Provence, en
- de mooiste plekken in de Alpes-de-Haute-Provence

Fijne gîtes in de Alpes-de-Haute-Provence

Hoe heerlijk om vanuit een gîte op een prachtplek je te laven aan al dat natuurschoon, de lavendel, de dorpjes en de markten in de Alpes-de-Haute-Provence! De eigenaar is in de buurt en weet je precies te vertellen waar je moet zijn.

Bekijk ons aanbod

Op zoek naar gîtes in Alpes de Haute Provence?

Zoek Gîtes

Alles wat je moet weten over de Alpes-de-Haute-Provence

Het departement Alpes-de-Haute-Provence is een heerlijke vakantiebestemming. Er heerst een weldadige rust in dit zonnige departement, de natuur is overweldigend en de sfeer is Provençaals. Wat is er te beleven?

Natuur

Aan natuur geen gebrek. Er zijn verschillende natuurparken.

Het Parc Naturel Régional du Verdon kent een rijke flora en fauna. Je vindt er lavendelvelden, veel wandelroutes en dieren als berggeiten en gieren.

In dit natuurpark liggen de Gorges du Verdon. Het wordt wel vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Deze imposante kloof met zijn azuurblauwe water wordt gezien als een van de mooiste kloven van Frankrijk. Bergbeklimmers, rafters en natuurliefhebbers komen er graag. Rondom de kloof kan je prachtig wandelen en fietsen.

Bij de ingang van deze indrukwekkende gorges ligt het Lac de Sainte-Croix, een prachtig stuwmeer met glashelder water. Het meer ontstond in 1973, toen er een dam werd geplaatst in de rivier de Verdon. Een deel van de dorpjes in het dal kwam onder water te staan. Het oude dorpje ‘Les Salles-sur-Verdon’ ligt 40 meter onder het wateroppervlak.

Een ander mooi natuurpark is het Parc Naturel du Luberon, een door UNESCO erkend biosfeerreservaat. Het landschap is heel gevarieerd. In de lagere delen vind je bossen, lavendelvelden, wijngaarden en boomgaarden (amandelen, kersen en olijven). De hogere delen zijn ruiger en grotendeels ongerept. Je kan er prachtig wandelen.

Ook de Montagne de Lure is een schitterend wandelgebied. Het is door UNESCO geklasseerd als ‘World Biosphere Reserve’. Dankzij de invloed van de Alpen en de Middellandse zee herbergt deze 1.825 meter hoge berg niet alleen unieke flora en fauna, maar zijn de landschappen ook bijzonder afwisselend.

Lavendelvelden

Wie Alpes-de-Haute-Provence zegt, zegt lavendel, en dat vind je volop op het Plateau de Valensole. Het ligt niet ver van Digne-les-Bains en de kloof van Verdon. Het is bezaaid met lavendel, maar ook met charmante dorpen als Saint-Martin-de-Brômes, Riez en Esparron-de-Verdon. De lavendel bloeit volop in de maanden juni en juli.

Op dit plateau ligt op een heuvel het Provençaalse dorp Valensole, met uitzicht over een lavendelvallei. Een charmant dorp om te bezoeken, met zijn doolhof aan oude straatjes met balkons en geschilderde luiken.

Ook het dorpje Puimoisson ligt hier in de buurt. Het lijkt een slaperig gehucht, maar achter het pleintje vind je interessante steegjes en een authentiek waterbekken. Ooit stond het bekend als de hoofdstad van de destillatie van lavendel. Het heeft ook een belangrijke truffeltraditie. Haar culturele erfgoed, zoals de middeleeuwse poorten, de Commanderij van de Hospitaalridders en het kasteel van Pas-de-Laval, getuigt van haar rijke geschiedenis. Geniet van het wandelen door smalle straatjes en van de fonteinen in het dorp. In Puimoisson kun je je dagelijkse boodschappen halen en een hapje eten in een van de drie restaurants.

De vallei van de rivier de Asse ligt achter het plateau. Je vindt hier stille dorpjes en je kan er heerlijk wandelen langs de rivier en door olijfboomgaarden.

Leuke plaatsjes

Er zijn volop leuke plaatsjes.

Zo is Digne-les-Bains de hoofdstad van de lavendel. Er is dan ook een lavendelmuseum, en een jaarlijks festival gewijd aan lavendel. In het pittoreske historisch centrum met haar autovrije straatjes vind je het Gassendimuseum. Het is ondergebracht in een vroeger hospitium uit de 16e eeuw. Het is gewijd aan de lokale geschiedenis, kunst en wetenschap. Er is een schilderkunstverzameling uit de 17e, 18e en 19e eeuw, er zijn hedendaagse werken, opgezette dieren en fysica- en optiekinstrumenten.

De liefhebbers van welness kunnen terecht in de Thermen van Digne-les-Bains. Het kuuroord is gespecialiseerd in de behandeling van luchtwegen en reumatologie.

Aan de rivier de Durance ligt het schilderachtige plaatsje Sisteron. Als je de Route de Napoléon volgt, kom je er vanzelf langs. Vanaf de citadel van Sisteron, hoog boven op een rots, heb je een prachtig uitzicht.

Ook Moustiers-Sainte-Marie is de Provence ten voeten uit, met zijn pittoreske pleintjes en steegjes, terrassen onder de platanen, en overal lavendel. Het is een van de ‘Plus Beaux Villages de France’, en staat bekend om zijn faience (aardewerk).
De ligging is ook uitzonderlijk, omringd door de Gorges du Verdon, het Lac de Sainte-Crois en de hoogvlakte van Valensole.

Markten

Overal in Frankrijk is het slenteren over markten een feestje, maar al helemaal in de Provence met zijn meer dan heerlijke producten!

Ga vooral naar de markt in het levendige Forcalquier, waar elke maandagmorgen een grote markt is in het centrum. Je kan er allerlei lokale specialiteiten kopen. Een lunch onder de platanen maakt het natuurlijk helemaal compleet.

En sla ook Manosque niet over, met zijn mooie pleinen, fonteinen, caféterrasjes en pittoreske steegjes. Iedere zaterdagochtend is er markt. Genieten maar! En voor de liefhebbers van de schrijver Jean Giono is er het Jean Gionocentrum, een in een herenhuis aan hem en zijn werken gewijde tentoonstelling. Verder is er jaarlijks eind januari het feest van de nieuwe olie.

Bekijk ons aanbod

Persoonlijke, kleinschalige en authentieke B&B’s en vakantiehuizen door heel Frankrijk.

Genieten van het goede leven op het Franse platteland