R
Route langs de invasiestranden

D-day stranden: belangrijke rol in de oorlog

Normandië is natuurlijk niet alleen bekend om de prachtige kustlijn, de Camembert en de schattige vissersdorpjes.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begon op deze plek de bevrijding van Europa met de dag die bekend staat als D-Day. Op de historische ochtend van 6 juni 1944 zijn drie miljoen geallieerde soldaten Het Kanaal overgestoken om Europa te bevrijden en een einde aan de oorlog te maken.

Wat is er allemaal te zien op de invasie-stranden?

Op de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer liggen 10.000 soldaten begraven die gesneuveld zijn in de oorlog.

Op de stranden zijn de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog te zien, zoals de betonnen “caissons” in zee, bunkers en tanks.

Naast de D-daystranden zijn het oorlogsmuseum en het filmmuseum in Arromanches de moeite waard tijdens deze historische ontdekkingstocht.

Mooie route langs de invasiestranden in Normandië

Met de auto kun je een bezoek brengen aan de vijf landingsstranden in Normandië. Via een mooie route langs de kust kun je in eigen tempo de stranden en plekken bezoeken.

Een aantal bekende en indrukwekkende plekken langs de kust zijn:

1. Arromanches

In Arromanches hadden de Engelsen destijds een kunstmatige haven gebouwd om de geallieerde troep te kunnen bevoorraden.
De kunstmatige haven is er inmiddels niet meer, maar nog steeds kun je een deel van de caissons zien die voor de kust is blijven liggen.

2. Omaha Beach

Het strand van Omaha Beach is ongeveer 5 kilometer lang. Dit strand staat bekend om de vele tegenslagen, omdat de soldaten onder andere 30 meter lang door ondiep water moesten lopen om het strand te bereiken.
In de duinen bij Colleville-sur-Mer ligt de Amerikaanse begraafplaats met de gesneuvelde soldaten uit onder andere Normandië.

3. Ouistreham

In het plaatsje Ouistreham bevindt zich de wellicht bekende ‘Le Grand Bunker’. In deze bunker bevindt zich een museum met uitzicht op vanaf de bovenste verdieping op Sword Beach, één van de Engelse invasiestranden.

4. Pointe du Hoc

Tussen Omaha Beach en Utah Beach bevindt zich Pointe du Hoc. Deze naar voren stekende rotspunt had een strategische ligging langs de kust van Normandië.
Aangezien de rots zo’n 30 meter boven zee uitsteekt was dit goede positie om met kanonnen de landingsstranden te verdedigen. Op 6 juni 1944 was Point du Hoc een belangrijke positie om de kanonnen uit te schakelen.

Logeren bij de invasiestranden

Heb je interesse om de invasiestranden te bezoeken? Dan vind je onderstaand een paar ideale uitvalsbasissen! De Nederlandse en Vlaamse eigenaren van deze chambres d’hôtes heten je van harte welkom op prachtige plekjes op het Franse platteland, en schuif lekker aan aan de table d’hôtes!

Interessante arrangementen en workshops