Haute-Marne vakantie gîtes

D
De charmante veelzijdigheid van de Haute-Marne

Vaak rijden we hard door de Haute-Marne in noordoost Frankrijk op onze weg naar onze vakantiebestemming in een ander deel van dit mooie land. Maar wist je dat dit departement op vakantie van alles te bieden heeft aan rust, natuur en cultuur?

Champagne-Ardenne

Tot een aantal jaar geleden behoorde het departement Haute-Marne tot de oude regio Champagne-Ardenne in het noordoosten van Frankrijk, samen met de departementen Ardennes, Aube, en Marne. Sinds de regionale herindeling in 2016 maakt de Haute-Marne deel uit van uit van de nieuwe regio Grand Est. Aangrenzende departementen zijn de Meuse, Vosges, Haute-Saône, Côte-d’Or, Aube en Marne.

Langs de Autoroute du Soleil

De Haute-Marne ligt langs de Autoroute du Soleil, tussen Reims en Dijon in. Dit maakt het gebied ideaal voor een tussenstop. Maar zeker ook voor een langer verblijf, want in dit departement is veel te zien en te beleven!

Het middeleeuwse Langres

Langres Haute-Marne gîtesZo is een uitstapje naar de mooie plaats Langres absoluut de moeite waard. Het is de geboortestad van de Franse schrijver, filosoof en kunstcriticus Diderot. Het historische centrum van deze plaats staat bekend om zijn vele mooie straatjes, winkels en leuke restaurantjes. En als je daar bent, maak dan zeker een wandeling over de oude stadsmuur met zijn prachtige vergezichten.

Langres ligt op het Plateau van Langres. Hier ontspringen verschillende rivieren, zoals de Seine, de Marne, de Aube en de Maas.

Fraaie kastelen

Er zijn in deze streek ook mooie kastelen te vinden, zoals het Château le Pailly en het kasteel van Dinteville, Reynel en Gudmont. En bezoek vooral het kasteel Château de Cirey-sur-Blaise. Het staat in het teken van Voltaire, die hier vijftien jaar heeft gewoond.

Charles de Gaulle, held van Frankrijk

De Haute-Marne had nog een beroemde bewoner: generaal Charles de Gaulle. Hij heeft in Frankrijk een enorme status en wordt door veel Fransen zeer gewaardeerd en gerespecteerd. Zijn woonhuis in La Boisserie wordt dan ook nog steeds massaal bezocht door de Fransen zelf. Wil je weten waarom, bezoek dan in de buurt van zijn woonhuis het museum Mémorial Charles de Gaulle in Colombey-les-Deux-Églises. Hier wordt uitgebreid stilgestaan bij zijn leven en werk. De geschiedenis van de 20e eeuw staat er centraal. Wil je Frankrijk beter leren kennen en begrijpen, ga hier dan zeker heen.

Hoofdstad Chaumont

Dit is de hoofdstad van de Haute-Marne. Er heeft zich heel wat afgespeeld in de loop der eeuwen. De stad, gesticht in de 10e eeuw, staat o.a. bekend als stad van de grafische vormgeving. De middeleeuwen zijn hier alom terug te vinden met zijn wallen, donjon en de basiliek van Saint Jean-Baptiste. Maar ook vind je hier prachtige gebouwen uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

Het enorme viaduct uit 1857 is een van de meest opmerkelijke bouwwerken uit de 19e eeuw en is een van de symbolen van de stad.

Tussen 1829 en 1874 was Chaumont de hoofdstad van de handschoenenmakerij.

Vestingstad Saint-Dizier

Ook Saint-Dizier, de grootste plaats in de regio, heeft een bewogen geschiedenis. Ooit was het een koninklijke vesting met stadsmuren en grachten die onder water konden worden gezet. De stad verloor haar middeleeuwse uiterlijk voor het grootste deel na een felle stadsbrand in 1775. Twee derde van de huizen werd daarbij vernield.

De stad is vanouds het centrum van de metaalindustrie. Hier werden wapens en munitie gemaakt voor het Franse leger, vooral tijdens de oorlogen van Napoleon.

De mooiste monumenten stammen uit de 19de eeuw zoals het stadhuis en het theater (vroeger de graanhal).

Saint-Dizier Haute-Marne gîtes

Kleurrijke tuinen

In de maand mei start het tuinenseizoen in de Haute-Marne. Je kan dan de meest verleidelijke tuinen bezoeken.

Zo is het voor tuinliefhebbers bijvoorbeeld genieten in de Jardin de Mon Moulin in Thonnance-lès-Joinville, en ook een wandeling over het landgoed van Château du Grand Jardin in Joinville is de moeite meer dan waard.

Mooie meren

Haute-Marne telt vijf meren, waaronder het meer Lac du Der en vier meren bij Langres. Op en rondom de meren zijn allerlei watersporten te beoefenen zoals zwemmen, waterskiën en zeilen. Maar ook wandelen en fietsen bij de meren is een groot plezier. Er is van alles te spotten aan vogels en bloemen. In het voor- en najaar strijken duizenden kraanvogels neer in het natuurgebied van Lac du Der. Over de dijk om dit meer ligt trouwens over bijna de volledige lengte een fietspad.

Fietsparadijs

In de Haute-Marne kan je heerlijk in alle rust fietsen langs de ‘véloroutes’ en ‘voies vertes’. Het is een genoegen de natuur van de Haute-Marne te ontdekken langs deze groene fietsroutes!

Sporen uit het verleden

De Keltische en Gallische stammen die in Frankrijk leefden werden in de tijd van de Romeinen veroverd of samengevoegd, waardoor er een Gallo-Romaanse cultuur ontstond. Er zijn hier veel sporen van terug te vinden, zoals aquaducten, amfitheaters, restanten van dorpen, huizen en tempels.
In de vroege middeleeuwen brachten de Franse koningen de stammen samen in een min of meer verenigd Frankrijk. In oude steden als Langres, Troyes en Reims vind je onder andere kathedralen, burchten en kloosters uit die tijd, vaak gebouwd op eerdere krachtplaatsen van de oude stammen.

Oude ambachten

In de Haute-Marne verdiende men in vroeger tijden vooral geld met het maken van messen, manden en metaalwerken. De herinnering aan deze tijden vind je heden ten dage nog terug. Er zijn verschillende musea gewijd aan deze oude industrieën. Zo kan je bijvoorbeeld het Maison de la Vannerie in Fayl-Billot bezoeken. Je vindt hier de enige echte mandenmaker-universiteit van Frankrijk …

Champagne, eten en drinken!

Ook de innerlijke mens komt aan zijn trekken in de Haute-Marne … Deze streek heeft fantastische producten en specialiteiten, zoals kaas, truffels, druiven, foie gras, Coiffy en Montsaugeon-wijnen. En bovenal: Champagne!

Je bezoek aan deze mooie streek is dan ook niet compleet zonder deze heerlijkheden uitgebreid te geproefd te hebben!

Fijne uitvalsbasis

Lijkt het je wat deze mooie streek ‘ns te verkennen? Robin en Tamara zijn de trotse bezitters van de fijne gîte Le Fier Paon, van waaruit je deze streek perfect kan ontdekken!