Wijnroutes Bourgogne

W
Wijnroutes in de Bourgogne

Zelf drink ik graag een wijn uit Bourgogne, met name een Pinot Noir of een Sancerre wijn (Sauvignon blanc druif). Toch worden de meeste wijnen in de Bourgogne geproduceerd van de Chardonnay druif, samen met de Pinot Noir.

Het wijngebied van Bourgondië strekt zich uit over 250 km lengte (van het noorden van Chablis tot het zuiden van Mâcon). Via de Route du Soleil zie je de eerste wijnvelden al langs de snelweg liggen.

In de Bourgogne hebben we  twee wijnroutes voor je uitgelicht.

1. Route des Vins Mâconnais-Beaujolais

Deze wijnroute in Bourgogne staat hoog op mijn lijstje om eens af te rijden. Op de route kom je vele wijnkelders tegen waar je kunt genieten van prachtige rode en witte wijnen.
Onderweg passeer je tal van traditionele wijnbouwershuizen en Romaanse kerken, inclusief de abdijen van Cluny en Tournus. De wijnroute doorkruist de wijngaarden van de Mâconnais in een rechte lijn en eindigt in Romanèche-Thorins (Saône-et-Loire), waar de eerste wijngaarden op de hellingen van de Beaujolais opdoemen. De route op de kaart is weliswaar een begin- en eindpunt, maar je kunt nog vele kilometers verder rijden om meer prachtige wijngaarden en wijnhuizen te bezoeken.

De kaart is wat uitgezoemd, zodat je ziet hoe ver de wijnroute van Dijon vandaan ligt.

 


2. Wijnroute van de Grands Crus de Bourgogne

Deze tocht bestaat uit twee stukken route waar je kunt genieten van de prachtige wijngaarden.

Het eerste deel begint van ten zuiden van Dijon tot Corgoloin (Côte de Nuits). Op dit stuk van de route kom je de vele rode grand cru wijnen tegen, zoals Clos de Vougeot en Chambertin.

Het tweede gedeelte van deze wijnroute gaat van Ladoix-Serrigny (net onder Corgoloin) tot de berghelling van de Maranges (Côte de Beaune).
Dit gedeelte van de wijnroute is juist bekend om de mooie Chardonnay wijnen, zoals Montrachet en Corton-Charlemagne. In totaal beslaat deze route zo’n 67 km.

Wijnroute Bourgogne 2

Bourgogne-Franche-Comté

Bekijk Gites