Gîtes in de Lot

Ontdek de fijnste gîtes en de mooiste plekken in de Lot

Ontdek prachtige natuur en historische plaatsjes vanuit de fijnste gîtes in de Lot. Dit departement in de regio Occitanie is een stukje Frankrijk om verliefd op te worden. Veel ruimte, natuur, zuivere lucht, oude en historische plaatsjes, met Cahors als hoofdstad. De verschillende landschappen zijn nog heel natuurlijk gebleven.

Op GîtesWijzer.nl vind je:

  • de fijnste gîtes in de Lot
  • alles wat je moet weten over de Lot
  • inspiratie voor jouw verblijf in de Lot

De fijnste gîtes in de Lot

De Lot is een prachtige streek met ongerepte natuur en oude dorpjes. Ideaal om deze streek te ontdekken vanuit een gîte. Wil jij de Lot verkennen vanuit een heerlijke gîte, in alle rust à la campagne? Klik dan onderstaand!

Bekijk ons aanbod

Op zoek naar gîtes in Lot?

Zoek Gîtes

Alles wat je moet weten over de Lot

De Lot is een geweldige streek voor wie van natuurschoon, wandelen en historische dorpjes houdt. Waar moet je zijn?

Natuur in de Lot

Het departement de Lot ligt tussen twee mooie rivieren, de Dordogne en de Lot. Daartussen ligt ongerepte natuur, waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. Aan de rand van valleien vind je kliffen of kalkplateaus (causses), met een vegetatie van grassen en eiken. Verder vind je de wijngaarden van Cahors in de vallei van de rivier de Lot en op de heuvels van Quercy Blanc.

Het Parc naturel régional des Causses du Quercy is een groot natuurpark. Het ligt op een kalksteenplateau en heeft diepe dalen van de rivieren de Lot en de Célé. Zowel boven de grond als onder de grond is het er geweldig wandelen …

Er zijn honderden kilometers aan wandelpaden over de indrukwekkende kalkplateau’s met kliffen, grotten, afgronden en valleien. Er bloeien allerlei orchideeënsoorten. Ook bijzonder is dat je er allerlei historische bezienswaardigheden tegenkomt, zoals cazelles (ronde stenen hutjes), duiventorens, openbare wasplaatsen, hunebedden of dolmens bij Pech-Laglaire en rotswoningen. In de Causse de Limogne wordt veel naar truffels gezocht.

De Via Podensis, de weg van Le Puy-en-Velay naar Saint-Jean Pied de Port, loopt dwars door het gebied heen. Het is een mooie en bekende pelgrimsroute op weg naar Santiago de Compostella.

Door onderaardse rivieren in de Lot zijn er heel wat grotten ontstaan, vele met prehistorische schilderingen. In de Gouffres (diepe kloven) baant het water zich een weg door smalle rotsspleten. De bekendste kloof is de Gouffre de Padirac. Deze heeft een diepte van 77 meter, en is een van de diepste grotten van Frankrijk. De opening van de grot met zijn doorsnede van meer dan 40 meter is zeer indrukwekkend. Er stroomt een rivier doorheen. In het enorme gangenstelsel kan je een boottocht maken tussen de stalagtieten. Dan met een gids te voet verder. Je gaat dan o.a. naar de zaal van de grote Dôme, 94 meter hoog.

Ook interessant om te bezoeken is de Grotte du Pech Merle, een prehistorische grot met muurschilderingen en druipstenen. Andere grotten die de moeite waard zijn, zijn de Grottes de Lacave. Er rijdt een elektrisch treintje, en het hoogtepunt hier is de zaal van 2000 m2.

Dorpen en steden in de Lot

De Lot is bezaaid met mooie dorpen en stadjes. Bijvoorbeeld Prayssac, een stadje tussen de wijngaarden. Of Puy-L’Évêque, een mooi plaatsje aan de Lot met huizen uit de 14e en 15e eeuw en een kasteeltje. Catus heeft een fraaie Romaanse kerk uit de 16e eeuw, en Lherm is een karakteristiek middeleeuws dorpje met mooie gerestaureerde huizen van witte kalksteen. Ga zeker ook naar Les Arques, een kunstenaarsdorp bekend van de beeldhouwer Zadkine en zijn museum.

Een andere must is het dorp Saint-Cirq-Lapopie, 80 meter boven de rivier de Lot tegen een rotswand aangeklemd. Met zijn versterkte stadspoorten, vakwerkhuizen en hobbelige straatjes wordt het wel het mooiste dorp in het dal van de Lot genoemd. Ook Luzech is de moeite waard, een oud stadje met een kasteeltje, dat als een schiereiland in de rivier de Lot ligt, midden tussen de wijngaarden van de donkere Cahorswijn. Montcuq is een dorpje met smalle straatjes met karakteristieke huizen en bogen, en Figeac is een mooi stadje aan de rivier de Célé.

Het bedevaartsoord Rocamadour is prachtig gelegen boven op een rots, boven de Alzouvallei. Via een grote pelgrimstrap met 216 treden bereik je het heiligdom, kapellen met fresco’s en een kerk. De gotische Chapelle Notre Dame is de mooiste. Hier staat de beroemde Vierge Noire, een klein notenhouten beeld, die genezende krachten wordt toegeschreven.

In Souillac is zowel de beroemde abdij als de stokerij van de bekende brandewijn La Vieille Prune een bezoekje waard. Iedere vrijdagmorgen is er een gezellige markt met allerlei streekproducten. Half juli barst er het jaarlijkse jazz-festival los.

Cahors ligt aan de rivier de Lot. Het heeft een paar indrukwekkende middeleeuwse bruggen. De stad heeft een rijke geschiedenis, en is zonder twijfel een van de mooiste historische steden in Frankrijk.

Gastronomie in de Lot

In de Lot vind je veel walnotenboomgaarden. Ook staat het bekend om foie gras en confit de canard. Andere lokale streekproducten zijn lamsvlees, kaas (Rocamadour of Cabécou), patés, saffraan, walnoten-specialiteiten en truffel. Op de markten worden lokale produkten door de producenten zelf aangeboden, zoals honing, walnoten, pruimen, likeuren, foie gras en geitenkaas. Met name de markten in Bretenoux, Martel en Souillac zijn heel gezellig. Daar proef je de echte Franse sfeer...

Wijn in de Lot

Het wijngebied rondom Cahors staat bekend om zijn ‘vin noir’, zware dieprode wijnen. Brandewijn is in de Lot heel bekend. Die van de familie Roque uit Souillac is misschien wel het meest beroemd.

Prehistorie in de Lot

Het Parc prehistorique in Lacave is het grootste park over de prehistorie van Europa. De geschiedenis van de wereld van 4,5 miljard jaar geleden tot de neolitische mens. De grootste reconstructie op ware grootte van prehistorische dieren (dinosaurussen, vliegende reptielen, grote zoogdieren) in Europa.

Aangrenzende departementen

Aan de westkant gaat het departement de Lot over in het departement de Dordogne. Weten wat daar te beleven valt? Klik hier.

Gîtes in de Lot

Zin om vanuit een fijne gîte het mooie departement de Lot te verkennen? Klik hier!

 

Bekijk ons aanbod

Persoonlijke, kleinschalige en authentieke B&B’s en vakantiehuizen door heel Frankrijk.

Genieten van het goede leven op het Franse platteland