Le Grippault is een uniek 19e eeuws landgoed in de Loire-vallei, vlakbij de historische stad Richelieu. Het charmante landhuis is omringd door 21 hectare bos en weilanden.

Het is een inspirerende plek voor gezelschappen tot 15 personen. Er zijn acht tweepersoons kamers met en-suite badkamers, een woonkamer, een eetkamer, een grote hal en een goed uitgeruste keuken. En er is ook nog een grote ruimte voor bijvoorbeeld vergaderingen of tentoonstellingen.

De vleugelpiano wacht op je om bespeeld te worden, er zijn vele boeken om te lezen en een rijke collectie aan platen om naar te luisteren.

Geniet van de uitgestrekte tuin met zijn moestuin en grote kas, en het bos eromheen. We zijn bezig met het aanleggen van een permacultuurtuin zodat je verse groenten, kruiden en bessen tot je beschikking hebt.

Ook de geschiedenis van het landhuis maken het tot een bijzondere plek.

Wil je Le Grippault liever niet voor een hele week huren maar voor een paar nachten (minimaal drie)? Dat kan! Stuur ons dan bij de eigenaargegevens een berichtje.

Lees meer

Lees minder

Bekijk alle foto's

Faciliteiten

  • Nederlands contactpersoon
Gîte Indre-et-Loir Le Grippault

Leonoor en Jeroen

Meer over de eigenaar Sluiten

Jeroen en Leonoor

Wij zijn Jeroen en Leonoor. Jeroen is theaterregisseur en docent, en Leonoor heeft gewerkt als cultureel programmeur.

Met onze twee kinderen, Louis en Joséphine, zijn we in december 2021 naar Frankrijk verhuisd. Vier maanden later kregen we de sleutels van ons huis, Le Grippault. We waren al een tijdje op zoek naar een huis in Touraine. Het gebied rond de stad Richelieu sprak ons vooral aan vanwege de rust en de panoramische uitzichten.

Een plek om te spelen

Het kan geen toeval zijn dat we Le Grippault hebben gevonden. Le Grippault is de perfecte plek om onze dromen te verwezenlijken: een landgoed waar we groepen kunnen ontvangen om samen te werken in de natuur, waar theater en andere kunsten gecreëerd kunnen worden. Een plek om te spelen, of je nu groot of klein bent.

Hier is de tijd en ruimte om op te laden, te leren en te experimenteren. We willen dat onze bezoekers naar huis gaan met nieuwe perspectieven.

Geschiedenis van Le Grippault

Ooit stond op deze plek het majestueuze kasteel van de beroemde kardinaal Duc Jean-Armand du Plessis, ook wel Kardinaal de Richelieu. Hij was premier tijdens het bewind van Lodewijk XIII, begin 17e eeuw. Jacques Lemercier, de architect van de koning, kreeg van de kardinaal de opdracht een zeer groot kasteel en ‘een ideale stad’ te bouwen op zijn landgoed.

En zo geschiedde. Maar toen kwam de Franse Revolutie van 1789, en het kasteel werd afgebroken. Met de stenen van het kasteel werd in de 19e eeuw een ander chateau gebouwd: Le Grippault … Wat zich hier vervolgens heeft afgespeeld, dat gaan we te zijner tijd nog proberen te achterhalen. Wat we wel weten, is dat het terrein van Le Grippault de laatste decennia gebruikt werd als hippisch landgoed, met o.a. een poloveld.

En hoe mooi is dat: Richelieu was een belangrijke vernieuwer van het Europese theater door zijn introductie van het burgerlijke theater.

 

 

Beschikbaarheid

max. 15 personen

Le Grippault

  • Badkamer met douche
  • Afwasmachine
  • Tweepersoonsbed
  • Open haard

Omgeving

Afstand tot Utrecht 769 km

Tijdens de vakantie is er genoeg te doen in en rond Richelieu. Van de vele boerenmarkten en brocantes, tot zwemmen in het heerlijke plaatselijke zwembad, fietsen of wandelen in de omgeving.

RICHELIEU
Richelieu ligt in de Loirestreek, net tussen de indrukwekkende steden Tours (50 minuten), Poitiers (50 minuten) en Saumur (60 minuten). Het is een monumentale 17e-eeuwse stad met veel bezienswaardigheden. Er zijn gezellige cafés en restaurants, een wekelijkse markt en mooie antiekwinkels.

LOIRESTREEK
De Loirestreek is beroemd om zijn vele kastelen. Er is ook een groot nationaal park met uitgestrekte bossen, afgewisseld met rivieren.

De kastelen van de Loire en de mooie stadjes Tours, Poitiers en Saumur liggen allemaal binnen handbereik.

SPECIALITEITEN
De streek rond Richelieu produceert vele specialiteiten, zoals asperges, wijn, saffraan en truffels.

We hebben veel tips om je te helpen onze bruisende Loire-streek te ontdekken!

Lees meer

Lees minder

Arrangementen, workshops en bijzonderheden