Puy-de-Dôme gîtes

Ontdek de fijnste gîtes en de mooiste plekken in de Puy-de-Dôme

Ontdek de prachtige natuur, de vele vulkanen en meren van de Puy de Dôme vanuit een gîte. Het departement hoort tot de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het beklimmen van de Puy de Dôme of op zoek naar watervallen in de Cézallier horen echt bij de vakantie in dit departement. Maar er zijn ook hele leuke plaatsjes, en ... verrukkelijke fromage!

Op Gîtes Wijzer vind je:

  • fijne gîtes in de Puy-de-Dôme
  • alles wat je moet weten over de Puy-de-Dôme: waar moet je heen?

Fijne gîtes in de Puy-de-Dôme

Hoe heerlijk om dat vulkaanlandschap en die pure natuur te ontdekken vanuit een gîte!

Op Gîtes Wijzer vind je heerlijke gîtes in alle rust op het platteland van de Puy-de-Dôme. En de eigenaren zijn in de buurt en kennen hun streek als hun broekzak. Ze delen graag hun gouden tips met je! Benieuwd? Klik maar eens onderstaand!

Bekijk ons aanbod

Op zoek naar gîtes in Puy de Dôme?

Zoek Gîtes

Alles wat je moet weten over de Puy-de-Dôme

Puy de Dôme is een bijzonder departement voor vulkaan- en natuurliefhebbers. Wat moet je gezien hebben?

Vulkanen in de Puy de Dôme

De Puy de Dôme is de meest bekende van de tachtig slapende vulkanen. Deze ligt in het natuurpark Volcans d’Auvergne. Als je deze oude vulkaan beklimt, heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over het vulkanengebied. Voor hen die het lopend te veel van het goede vinden, gaat er ook een treintje naar de top. Er zijn allerlei wandelroutes. Ook voor deltavliegers is het hier trouwens een walhalla …

Met de Puy de Dôme beklim je de hoogste vulkaan (1465 meter) van de bergketen van Les Puys. Afdalen tot in de navel van Moeder Aarde kan ook! Dat doe je in Puy de Pariou. Ook bijzonder is de Puy de Lemptégy, waar je eigenlijk rondwandelt in een vulkaan.

Vulcania

Wil je meer weten over de geschiedenis en het ontstaan van deze ketting van vulkanen, dan is het themapark Vulcania een aanrader! Dit educatieve park over vulcanologie geeft je een beeld van de geschiedenis van het Centraal Massief en zijn vulkanen. Het is ook heel leuk voor kinderen, en er is informatie in het Nederlands.

Natuur in de Puy de Dôme

Het natuurpark Volcans d’Auvergne is het grootste regionale natuurpark in Frankrijk. De landschappen, de flora en de fauna zijn opmerkelijk. De Cézallier is onderdeel van dit park en wordt ook wel klein Schotland van de Auvergne genoemd.

En er is meer natuurschoon in de Puy de Dôme. Zo is er het regionale natuurpark Livradois-Forez, een middelgebergte (maximaal 1634 m hoog) met een variatie aan prachtige natuurlandschappen en ook hier een enorme rijkdom aan dieren en planten. Om al dit moois te ontdekken zijn er honderden kilometers wandel- en fietsroutes. Dit authentieke Franse platteland is een vrijwel onontdekt gebied met slaperige dorpen en het leven zoals het vijftig jaar geleden was.

De Gorges de Sioule is een prachtige kloof uitgeslepen door de rivier de Sioule. Een onontdekte parel in het midden van Frankrijk. De Gorges de Sioule zijn opgenomen in het Natura 2000 beschermd natuurgebied. Van het dromerige plaatsje Châteauneuf-les-Bains loopt een prachtige route langs de rivier de Sioule. Onderweg genoeg idyllische plekjes voor een picnic bij het geruis van de stromende rivier. Je kan ook per kano de Sioule afzakken.

Mooie plaatsjes in de Puy de Dôme

Er zijn ook verschillende leuke plaatsjes om te bezoeken in Le Puy de Dôme. Zo is er de mooie hoofdstad van het departement, Clermont-Ferrand, waar verschillende indrukwekkende historische bouwwerken staan zoals de Basilique Notre-Dame du Port, een elfde-eeuwse kerk, en de Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption, een gotische kathedraal die gemaakt is van zwarte lavasteen.
Een andere leuke stad is het historische Riom. Ook hier vind je verschillende prachtige historische bouwwerken.

Verder is Orcival een verrassende parel, verscholen in de vallei van de Sioulet en omgeven door vulkanen en meren. Je vindt er veel vakwerkhuizen en de romaanse basiliek de Notre Dame. Ooit was het een belangrijk bedevaartsoord. Nu een gezellig stadje.

Kaas uit de Puy de Dôme

Houd je van fromage, dan moet je zeker Saint-Nectaire aandoen. Behalve dat het plaatsje een mooie Romaanse kerk heeft en een kuuroord met meer dan veertig bronnen, is het ook hier dat de beroemde karaktervolle, smeuïge kaas Saint-Nectaire wordt geproduceerd.

En waar je ook moet aanleggen is Ambert, bekend van de blauw dooraderde schimmelkaas Fourme d’Ambert. In de historische wijk zijn er mooie 15e eeuwse hout-vakwerkhuizen, en het 19e eeuwse stadhuis is het enige in Europa dat rond is! Behalve kaas werd in Ambert vroeger met watermolens papier geproduceerd. Het papiermuseum geeft hiervan een beeld. Er is ook nog een energiemuseum.

Ook de pittige en ziltige blauwschimmelkaas Bleu d’Auvergne komt uit deze streek, in de buurt van Clermont-Ferrand. De koeien profiteren van het rijke groen op de hellingen van de oude vulkanen, en dat geeft de kaas een speciaal karakter.

Vind onderstaand jouw gîte in de Puy de Dôme en ontdek het allemaal.

Aangrenzende departementen

Niet alleen de Puy-de-Dôme is prachtig, ook de aangrenzende departementen hebben hun charme! Wil je weten welke fijne gîtes je er kan huren en wat er allemaal te doen is? Kijk maar!:

Bekijk ons aanbod

Persoonlijke, kleinschalige en authentieke B&B’s en vakantiehuizen door heel Frankrijk.

Genieten van het goede leven op het Franse platteland