Gîtes in de Nièvre

Ontdek de fijnste gîtes en de mooiste plekken in de Nièvre

Ontdek een rijkdom aan natuur, cultuur en historie in de Nièvre, en dat met prachtige gîtes op rustig gelegen plekken als uitvalsbasis! De Nièvre is een departement in de regio Bourgogne-Franch-Comté, in het midden van Frankrijk. Het is er heuvelachtig met heel weinig verkeer. Een streek met smalle weggetjes, verstilde gehuchten en beekjes. Je vindt er het natuurpark de Morvan, maar ook met cultuur is de Nièvre rijk bedeeld. En ook wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan wereldberoemde wijnen!

Op Gîtes Wijzer vind je:

  • Prachtige gîtes in de Nièvre
  • Alles wat je moet weten over de Nièvre: wat mag je niet missen?
  • Inspiratie voor jouw verblijf in de Nièvre: gouden tips!

Prachtige gîtes in de Nièvre

De Nièvre is een veelzijdig departement met natuur en veel cultuur. Een heerlijk gebied om te ontdekken vanuit een gîte. En wat zijn er fijne gîtes om vanuit hier de Nièvre te verkennen, en je vakantie tot een onvergetelijke te maken! Je vindt ze hieronder:

Bekijk ons aanbod

Op zoek naar gîtes in Nièvre?

Zoek Gîtes

Alles wat je moet weten over de Nièvre

Zowel de natuur- als de cultuurliefhebber, de gastronoom en de actieveling, iedereen komt hier aan zijn trekken. Wat heeft de Nièvre te bieden? Een paar tips.

Natuur

De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in het regionale natuurgebied de Morvan. Het is glooiend en ongerept, en wordt ook wel het Kleine Canada van Frankrijk genoemd. De stuwmeren en rivieren zitten vol met vis. Een perfect gebied voor de wandelaar, de fietser en de beoefenaar van wildwater- en klimsporten.
Al wandelend is het genieten van een coulisselandschap, talrijke riviertjes, grote meren en uitgestrekte bossen. In dit dunbevolkte gebied is de natuur rijk en gevarieerd. In de heggen langs de weiden met Charolais-koeien leven veel vogels en de bermen staan in het voorjaar vol orchideeën. Op je wandel- en fietstochten ervaar je rust en ruimte. Slechts af en toe kom je iemand tegen.

Fraaie steden

Maar de Nièvre heeft ook interessante steden. Neem Nevers, met het majestueuze Palais Ducal, zijn gezellige straatjes met leuke winkels en terrasjes. Een leuke afwisseling met de rustige, groene heuvels van het platteland. En ook Avallon, Autun en Sancerre zijn prachtige oude steden om een dagje door te brengen.
Of denk aan het boekenstadje La Charité-sur-Loire, aan de rechteroever van de Loire. Het wordt verbonden met de stad Chapelle-Montlinard aan de linkeroever door een Middeleeuwse brug. Ooit was het een handelsstad en kloostercentrum. Het ligt aan de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het hele jaar door zijn er in deze stad boekevenementen, zoals het Festival du Mot in juni, de Foire aux Livres Anciens et Vieux Papiers in juli en de Nuit du Livre in augustus. Elke derde zondag van de maand van oktober tot maart is er een boekenmarkt. En in het schilderachtige centrum vind je vele boekwinkels en boetiekjes.
Vergeet ook het schitterende stadje Clamecy niet met zijn oude vakwerkhuizen en historische gebouwen, en het kleine, pittoreske stadje Varzy.

Het romantische Canal Nivernais

Midden in de Nièvre ligt het 180 km lange kanaal van Nivernais. Dit romantische, meanderende kanaal wordt beschouwd als het mooiste kanaal van Frankrijk. Het werd in de 18e eeuw aangelegd om hout te vervoeren naar Parijs, en het was ook belangrijk voor het transport van wijn, granen, steenkool en kalksteen. Je kan fietsen en wandelen op het pad dat ernaast loopt, langs meer dan 110 sluisjes en sluiswachtershuisjes. Nog leuker is het om het kanaal met zijn meer dan 110 sluisjes en sluiswachtershuisjes te beleven vanuit een fluisterbootje! En lunchen doe je dan lekker aan het water!
Langs het kanaal lopen diverse prachtige fietsroutes die leiden langs middeleeuwse dorpen over lokale weggetjes en door mooie wijnstreken.

Goddelijke wijn

Wijn uit de Bourgogne is wereldberoemd, en ja, ook in de Nièvre worden goddelijke wijnen geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan het wijngebied rond Sancerre, prachtig gelegen op een heuvel. Ook Pouilly is een lust voor het oog en de wijnen zijn er verrukkelijk. Je kan zien hoe wijn gemaakt wordt, en natuurlijk de diverse soorten proeven. Er zijn ook wijnroutes die je kan volgen.

Kastelen, bestaand en in aanbouw

De Nièvre heeft een roemrijk verleden waar het gaat om ridders en kastelen. Zo is Château de Bazoches een bijzonder kasteel dat zeer de moeite waard is. Het ligt op een enorm park in hartje Morvan, in de buurt van Vézelay. Veel herinnert aan de belangrijke maarschalk Vauban, zoals zijn kantoor, de kaartenzaal en zijn slaapkamer. Overal hangt nog de sfeer van deze unieke persoonlijkheid.
Maar ook interessant is Guédelon, een kasteel in aanbouw! Het is een soort studie hoe men in vroeger tijden een kasteel bouwde, met wat voor technieken, materialen en gereedschappen. Het project startte eind 20ste eeuw. Het ontwerp is geïnspireerd op 13e eeuwse bouwplannen uit de tijd van Filips II van Frankrijk. Wetenschappers bestudeerden hiervoor de kastelen en burchten uit de 13e eeuw, hun boekhouding en de bouwkundige richtlijnen van Filips II. Ook de schilderkunst uit die tijd is een bron van informatie. De ambachtslieden zijn vele vrijwilligers en stagiairs in opleiding, die werken met de hand, paard en wagen, en gereedschappen uit de 13e eeuw. De materialen haalt men uit het bos, zoals steen, ijzer, zand, klei, kalk en leem, want zo ging dat toen. De transportmogelijkheden waren beperkt, dus de materialen kwamen niet van ver. Men gebruikte wat voorhanden was. Guédelon is voor kinderen én volwassenen heel erg leuk.

Het Keltische Bibracte

Dat de Kelten het in Frankrijk opnamen tegen de Romeinen, dat weten we uit de Asterix en Obelix. Maar hoe interessant is het om wat meer te weten te komen over dit volk! Een van de plaatsen waar restanten zijn gevonden, is Bibracte, in de Morvan. Het was de hoofdstad van een de machtigste volkeren in Gallië. De bloeiende gemeenschap met duizenden inwoners bevond zich op een veilige plek, diep verborgen in het bos en hoog op een berg, de Mont Beuvray. Ieder jaar komen er studenten archeologie en geschiedenis uit verschillende landen om weer een stukje van het verleden op te graven. Je kunt de studenten aan het werk zien met schepjes en kwastjes om alles zorgvuldig bloot te leggen. De opgravingen zijn verspreid over een groot terrein en je kunt zowel met een bus als te voet naar boven. De belangrijkste vondsten van de opgravingen staan in grote musea maar het museum op de locatie toont een aantal replica’s en geeft met maquettes, beeldmateriaal en reconstructies een goed beeld van het dagelijks leven en de geschiedenis van de Kelten.

Zin om dit mooie departement te ontdekken? Ik weet een paar heerlijke gîtes op het platteland van de Nièvre, die een perfecte uitvalsbasis zijn om van al dat moois te genieten!

De Bourgogne

Het departement de Nièvre is onderdeel van de Bourgogne. Weten welke fijne gîtes je hier kan vinden, en wat er allemaal te doen is? Klik hier!

Aangrenzende departementen

Niet alleen de Nièvre is heerlijk om je vakantie door te brengen, het wordt ook omgeven door departementen die allemaal hun eigen charme hebben. Benieuwd wat voor fijne gîtes je daar kan huren en wat er allemaal te beleven is? Kijk maar!:

Gouden tips voor jouw verblijf

Wil jij iets bijzonders maken van je verblijf in de Nièvre? Wat dacht je hiervan!

Bekijk ons aanbod

Persoonlijke, kleinschalige en authentieke B&B’s en vakantiehuizen door heel Frankrijk.

Genieten van het goede leven op het Franse platteland